Jak kombinovat barvy při oblékání

Často se nás ptáte, jak kombinovat barvy oblečení či čím se řídit při výběru barevné varianty ILKA modelu, který si chcete pořídit. A tak jsme to sepsali: nadčasový průvodce s několika základními pravidly, protože trendy i sezóny se mění a i styl každé z nás není fixní. 

 

1. Základy barevné kombinatoriky pro každou ženu 

1. Monochromatické barvy

Vyberte si jednu barvu, kterou máte rádi a víte, že vám sluší. Potom si vyhledejte (třeba na Pinterestu, v galanterii či prodejně s látkami a koneckonců v každém běžném obchodě s oblečením) různé odstíny této barvy. Takto můžete kombinovat hned několik odstínů stejné barvy najednou. Výhodou monochromatického ladění je, že vždy vypadá dobře. 

 

2. Neutrální barvy s jedním barevným akcentem

Mezi neutrální barvy se řadí: béžová, hnědá, námořnicky modrá, šedá, olivově zelená, všechny metalické barvy. Bílá, černá a šedá jsou pak klasikou. 

K těmto barvám, klidně několika v rámci jednoho outfitu, přiřaďte jeden kousek v jakékoli výrazné barvě nebo vzoru jako akcent. 

 

3. Dvě syté, komplementární barvy

Bát se nemusíte ani dvou kontrastních barev v rámci jednoho outfitu. Vyberte barvu, kterou rádi nosíte a cítíte se v ní skvěle, třeba červenou. Podle obrázku se pak podívejte, která je s ní komplementární je to vždy ta na opačné straně spektra. V našem případě tvoří komplementární barvu k červené zelená

Tyto tóny společně vypadají výborně jako tzv. color blocking (např. top v jedné barvě, spodek v druhé barvě), případně formou pruhů na oblečení. Ty vévodí naší letní kolekci 2022

barevny-kruh-ilka

 

4. Analogické barvy

Barevný kruh je pomocníkem nejen stylistů, ale i umělců, designerů a fotografů, protože určité barevné kombinace zkrátka lahodí lidskému oku. Analogické barvy jsou barvy které jsou na barevném kruhu vedle sebe a jejich kombinace dobře vypadají (např. zelená a žlutá, červená a růžová)

 

5. Jak kombinovat vzory? 

V případě jednobarevných kousků oblečení máte jasno. Co ale dělat, když máte rádi barevné vzorované halenky či detail, kdy je jednobarevná blůzka oživena vzorovaným pruhem? 

Podívejte se, jaké barvy dominují na vzoru, a v jednom nebo druhém odstínu volte spodní část oděvu. V případě pivoňkového vzoru to může být růžová nebo zelená, v žádném případě například žlutá či fialová, které se na vzoru neobjevují,” vysvětluje zakladatelka ILKA Fashion a návrhářka Ilona Šrámková, v případě, že si k blůze obléknete džíny či černé či bílé kalhoty, můžete některou z barev vzoru akcentovat třeba kabelkou, botami či šátkem.”

 

 

2. Důležité pravidlo na závěr

V neposlední řadě myslete na to, v jakých barvách se cítíte dobře, jaké ladí s vaším typem pleti a barvou vlasů a koneckonců i životním stylem. Určitě se nevyhýbejte trendům dané sezóny, je radost je sledovat a oživit svůj šatník (a život!) novými svěžími odstíny. 

Pevný základ vám však vždy dá hlavně selský rozum a vlastní intuice. Přejeme spokojené kombinování a pokud budete na sladěný outfit obzvlášť hrdí, pošlete nám fotku na Facebook, Instagram nebo e-mailem na info@ilka.cz. Rádi ji pro inspiraci nasdílíme s dalšími zákaznicemi.

 

 

Mohlo by se hodit 

Jaký je rozdíl mezi ILKA FASHION a běžnou konfekcí

Nová kolekce jaro léto 2022 

Jaký je rozdíl mezi ILKA FASHION a běžnou konfekcí

Mohlo by vám sedět 

 234327

Máte dotaz? 

Zajímá vás více informací ke kolekcím IKLA Fashion a nákupu na e-shopu? Podívejte se Nejčastěji kladené otázky nebo nám napište e-mail na info@ilka.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali skvěle padnoucí stálice vašeho šatníku. 


Pokud máte cestu do Tábora, můžete se zastavit osobně v našem ateliéru, kde najdete a vyzkoušíte kousky z našeho e-shopu. Často jsme po republice na akcích a design marketech, sledujte Facebook a Instagram.

Zpět do obchodu