Jak se starat o oblečení od návrhářky

Jak o naše materiály pečovat a podpořit každý ILKA model v jeho přirozené dlouhověkosti? Čtěte, na kolik stupňů prát halenky a šaty šité na míru, jak oblečení sušit a uchovávat v nejlepším stavu. 

Jak pečovat o textil, na kterém vám záleží? 

V ILKA Fashion pracujeme výhradě s úpletem, což je materiál s úžasnými vlastnostmi modalových vláken. Máme ho léty ozkoušený a víme, že i péče o něj je nenáročná. 

 

Jak úplet prát?

Úplet rychle schne, je nenáročný na péči a přitom dlouho vydrží. Při praní se vyhněte příliš vysokým otáčkám, které mohou vlákno poškodit, a raději volte jemný program na 40°C s nižšími otáčkami a studenou vodou. Můžete jej také otočit naruby. Materiálu naopak velmi lahodí, když je pračka poloprázdná a oblečení má v bubnu prostor k maximálnímu vymáchání a propláchnutí což mimochodem neplatí jen pro úplet, ale pro jakékoliv oblečení.

Podle zakladatelky IKLA Fashion Ilony Šrámkové je to nedoceněná rada nad zlato: Taky si pamatuju, když jsem měla malé děti a pračku ládovala až k prasknutí, pravda ale je, že takové prádlo pak tolik nevoní a můžou v něm zůstat zbytky pracích prostředků nebo špíny. Je už na pohled méně kvalitně vyprané než to, které mělo šanci se v pračce tzv. vymlátit.

 

Je úplet potřeba žehlit? 

Po vyjmutí z pračky stačí úplet proklepnout a přehodit přes sušák či šňůru. Vlákna se tím přirozeně narovnají a uschnou v perfektním stavu. Za dvě tři hodiny je halenka suchá a stačí ji složit do komínku či pověsit na ramínko do skříně. To je obrovská výhoda úpletu a jeden z důvodů jeho popularity má nízkou mačkavost a nemusí se žehlit.  

 

Můžu dát úplet do sušičky?

Někdy se stane, že potřebujete oblečení co nejdřív. Co dělat? Úplet sušičku snese, ale měla by to být výjimka v případě potřeby, nikoli standard. Vyberte program s nízkou teplotou jako „sušení na šňůru,” a nechte halenku ještě provětrat na šňůře. Je dobré vědět, že při pravidelném sušení v sušiččce se vlákno láme a snižuje se jeho dlouhověkost,” radí Ilona.

 

Jak často úplet prát? 

Často mi zákaznice píšou, zda je potřeba halenku prát po každém nošení. Odpověď je ne. Samozřejmě ne,” má ozkoušeno Ilona. Je lepší, když necháte po příchodu domů oblečení oddychnout třeba přes židli nebo na ramínku, a po večeři zase složíte do komínku. Záleží samozřejmě na tom, jaké máte pH potu a jaký jste měli den. Pokud máte pocit, že halenka pračku potřebuje, vyperte ji. 

 

Jak odstranit z úpletu skvrny? 

ILKA modely nešijeme proto, aby zůstávaly doma ve skříni. Chcete je nosit a chcete v nich žít, a to s sebou občas přinese zaschlou mapu po deodorantu či šmouhu od rtěnky. 

K odstranění skvrn použijte jemný čistící prostředek zaměřený na konkrétní typ skvrny, ať už víno, pot či make-up. Úplet má v létě příjemně chladivé vlastnosti a dokáže pot z těla přirozeně odvést, což je výhoda. Naše babičky se zbavovaly zápachu tím, že oblečení na 30 minut namočily do studené vody s trochou octa. Dnes se trend přírodních prostředků vrací. Oblečení pak vyperte na mírný program. Dvacetiminutové propláchnutí bohatě stačí k odstranění předepraných mechanických nečistot,” radí návrhářka ILKA Fashion. 

 

Mohlo by se hodit 

Nejčastěji kladené otázky

Příběh Ilka Fashion

Jaký je rozdíl mezi ILKA FASHION a běžnou konfekcí

 

 

Máte dotaz? 

Zajímá vás více informací ke kolekcím IKLA Fashion a nákupu na e-shopu? Podívejte se Nejčastěji kladené otázky nebo nám napište e-mail na info@ilka.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali skvěle padnoucí stálice vašeho šatníku. 

Pokud máte cestu do Tábora, můžete se zastavit osobně v našem ateliéru, kde najdete a vyzkoušíte kousky z našeho e-shopu. Často jsme po republice na akcích a design marketech, sledujte Facebook a Instagram

Zpět do obchodu