Úplet z modalového vlákna: Z jakých materiálů šijeme a proč věříme jejich kvalitám

Z jakých materiálů tvoříme jihočeskou ILKA FASHION a proč se nám osvědčily? Odkud je nakupujeme a proč volíme zrovna tyto dodavatele a postupy? Nahlédněte Ilce pod ruku a dozvíte se na první pohled neviditelné příběhy, které se vás každý den dotýkají.


Jaké jsou nejkvalitnější materiály pro každodenní nošení?

„Pracuji už jen s úplety,“ říká zakladatelka Ilona Šrámková, „pětadvacet let praxe mě naučilo, že to se jedná o tělu nejpřirozenější a nejkvalitnější materiál, který se dobře zpracovává a nosí.“ Úplet má specifický charakter: je pružný, měkký a prodyšný. Na kůži je příjemný, protože k ní přilne, ale neobtáhne tělo dotěsna. Je pohodlný. Neškrtí, netlačí a se správným střihem pak úplet přirozeně schová i vyzdvihne to, co je na konkrétní postavě potřeba.


Funkční výhody úpletu: Nemusíte žehlit a v létě se nezapotíte

Jedná se o látku, které v létě chladí a odvádí pot z těla, v zimě zahřeje. Úplet rychle schne, je nenáročný na péči a přitom dlouho vydrží. Odolnost a nízkou mačkavost oceníte během nedělních večerů, kdy není potřeba sednout a žehlit – při správném praní stačí ILKA kousky přehodit přes sušák či šňůru a nemusíte je dál tepelně narovnávat.


Odkud látky bereme?

Jako u všeho je i u úpletu důležité, odkud pochází a jak je vyrobený. „Úplet dále zpracováváme, vyhledávam proto nejkvalitnější dodavatele. Snažím se vybírat české partnery, což nejde vždy držet na 100% – bavlna se u nás přeci jen nepěstuje a spousta rodinných pletáren je paradoxně dražších než když nakupuji v Holandsku nebo Polsku. Oceňuji kvalitu jejich práce a snažím se nakombinovat zdroje tak, aby byla IKLA Fashion cenově dostupná,“ vysvětluje zakladatelka Ilona Šrámková, jaké hodnoty respektuje.


Jaké je složení látek?

Při výběru se drží jak zkušeností (přece jen po více než 25 letech v oboru ví, kam sáhnout a s kým spolupracovat), tak také složení: „Pro mě je důležité konkrétní materiálové složení úpletu, aby to byla bavlna s elastanem, které jsou nejpřizpůsobivější.“ V současné kolekci se Ilona zaměřuje na modalové vlákno. Regenerovaná celulóza z bukového dřeva má skvělé vlastnosti a je v Česku dostupnější. „Modal má vše, co od úpletu jako tvůrkyně funkční, přirozené módy vyžaduji – po vyprání nežmolkuje, drží sytost barvy a nepouští barvy do sebe. Je měkký, nemačkavý, savý a z těla dokonce odvádí pot o polovinu víc než čistá bavlna,“ dodává návrhářka a srdce ILKA Fashion. Na rozdíl od bavlny má textilie s modalovým vláknem rovnoměrnější vzhled a měkčí omak. Materiály se vyznačují vyšším leskem a sytějšími barvami.

Kvalitou se modal řadí mezi nejluxusnější materiály jako kašmír nebo hedvábí. V tričku nebo halence ušité z modalového úpletu se budete cítit jako v druhé kůži.


Jak látky zpracováváme do střihů?

Střihy charakteristické pro ILKA Fashion vznikly z Ilončiny více než 25leté kariéry švadleny (a dokonce v krátkosti i modelky). Šila vše od triček přes spodní prádlo po šaty na míru, a jelikož dokáže zákazníky navnímat (a ráda je poslouchá), vypracovala postupem času set střihů, který vycházel právě z jejich potřeb. Ten postupně rozvíjela i na zákaznicích ve svém ateliéru, až vznikly osvědčené kolekce ILKA Fashion, které prodáváme tady na e-shopu.

„Troufnu si říct, že už dnes znám potřeby žen v oblékání, snažím se z nich vycházet a prostřednictvím střihů přinášet modely, ve kterých se cítí dobře, pohodlně a krásně. Zároveň pro mě vždy bylo důležité oblékat všechny typy postav, na což konfekční móda nemyslí,” vysvětluje Ilona Šrámková, „jelikož mě jako krejčovou léta vyhledávaly ženy, které se v běžné konfekci necítily nebo se v ní nemohly obléknout, přináším i jako návrhářka střihy lahodící postavě hruška, jablko, přesýpací hodiny, stejně jako ženám vysokým i nižším, ve velikostech od S po XL,” vysvětluje Ilona Šrámková.

„Ostatně, každá máme v něčem atypickou postavu.”
„Výběr materiálů i střihů vždy podléhá tomu, jaké jsou trendy, respektive co zákazníci vyžadují, na co se často ptají a co jim chybí,“ dodává na závěr. Tím je inspirovaná i nová „proužkovaná“ letní kolekce.

 


Mohlo by se hodit

Příběh ILKA Fashion

Jak se o naše materiály starat

Nejčastěji kladené otázky

Příběh Ilka Fashion

 

Mohlo by vám sedět


Máte dotaz?

Zajímá vás více informací ke kolekcím IKLA Fashion a nákupu na e-shopu? Podívejte se Nejčastěji kladené otázky nebo nám napište e-mail na info@ilka.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali skvěle padnoucí stálice vašeho šatníku.

Pokud máte cestu do Tábora, můžete se zastavit osobně v našem ateliéru, kde najdete a vyzkoušíte kousky z našeho e-shopu. Často jsme po republice na akcích a design marketech, sledujte Facebook a Instagram.

Zpět do obchodu